Als we voldoende geld op onze bankrekening hebben staan maakt dat de uitvoering van onze ambities mogelijk. Om te zorgen voor voldoende geld zijn snelle beslissingen op de geld- en kapitaalmarkt nodig. Hier zijn strenge regels aan verbonden. Aan de beslissingen hangen financiële gevolgen. Dus besteden we tijd aan het op het juiste moment onder de juiste voorwaarden aantrekken van geld. Daarmee zorgen we er voor dat we onze ambities kunnen realiseren.
En dat komt uiteindelijk weer ten goede aan de inwoners van Medemblik!
Ons financiële beleid is voorzichtig en risicomijdend.
De belangrijkste doelstellingen zijn:
- ons verzekeren van duurzame toegang tot de financiële markten bij banken en financiële instellingen met een hoge kredietwaardigheid;
- beheersen van financiële risico’s zoals renterisico, liquiditeitsrisico en kredietrisico;
- minimaliseren van de te betalen rentekosten en bankkosten.
Ons financiële beleid hebben we vastgelegd in het ‘Treasurystatuut 2014 (pdf, 159kb)’.
Het schatkistbankieren heeft het Rijk in 2013 ingevoerd en is bedoeld om speculeren door overheden tegen te gaan. Het verplicht ons om het geld dat we niet gebruiken, te storten in de schatkist van het Rijk. We hebben ook de mogelijkheid om eventueel overtollig geld aan andere overheden uit te lenen. We verwachten dat we ook in 2017 tijdelijk geld in de schatkist van het Rijk gaan storten.
De kapitaalmarktrente is historisch laag. Onder invloed van de huidige economische situatie houdt de Europese Centrale Bank (ECB) deze rente vooralsnog laag. De actualiteiten rond het rentebeleid van de ECB houden we scherp in de gaten omdat de hoogte van de rente bepaalt of we kortlopend of langlopend geld aantrekken.
Ons beleid is er op gericht zo goedkoop mogelijk geld aan te trekken. Door de lage rentestand kiezen we er voor om eventuele tekorten op de bank aan te vullen met kortlopende financiering. Dat is goedkoper dan een langlopende financiering. De kortlopende financiering heeft een looptijd tot 1 jaar.