Noodzakelijk, niet uitstelbaar

Programma wonen, werken en recreëren

Holland boven Amsterdam

We vragen geld voor de promotie van Holland boven Amsterdam. De organisatie Holland boven Amsterdam is gestart in 2016 en alle gemeenten in de regio Noord-Holland Noord betalen daaraan mee. Het businessplan gaat ook uit van een groeiend aantal ondernemers die meebetalen. Van 300 in 2016 naar 1.700 in 2021.

Centrumvisie

We vragen geld voor de uitvoering van ons toekomstbeeld van de stad Medemblik. Dat toekomstbeeld hebben we samen met de winkeliers, horeca en andere belanghebbenden opgesteld en wordt door velen enthousiast ondersteund. Uitgangspunt is dat de ondernemers meebetalen aan de uitvoering van het programma en zelf actiepunten oppakken.

Toeristische coördinator

Als proef hebben we een toeristische coördinator voor een jaar aangesteld. Haar taak is om meer toeristen naar Medemblik te trekken. We vragen geld om deze proefperiode met één jaar te verlengen. Vanuit bedrijven die belang hebben bij meer toeristen is gevraagd om de riviercruises te promoten. De coördinator doet de lokale marketing, stemt lokale activiteiten op elkaar af en houdt contact met Holland boven Amsterdam. De promotie van de riviercruises zorgt voor een attractief gezamenlijk programma in Medemblik waardoor meer schepen in Medemblik aanmeren. Er is eenmalig meer geld nodig voor deze organisatie. Eind 2017 besluiten we samen met de ondernemers óf en hoe we tot een blijvende invulling van de coördinatiefunctie komen.

Breedband

We vragen geld voor een snel glasvezel internetnetwerk.
Er zijn ongeveer 600 huishoudens in onze gemeente die geen snelle internetverbinding hebben. Om de leefbaarheid en economie te verbeteren willen we investeren in de aanleg van een snel internetnetwerk. Het is belangrijk om nu geld beschikbaar te hebben zodat als de Provincie gaat meebetalen we het ook meteen kunnen realiseren.

Openbaar groen

Wij stellen voor om het onderhoudsbudget voor het openbaar groen blijvend te verhogen. Dit extra geld is nodig om te zorgen dat het groen er ook in de toekomst netjes bij ligt. Vooral in de oudere wijken (jaren 70) is er meer inzet nodig om het groen netjes te houden en daarmee de leefbaarheid goed te houden.

Recreatieve verbindingen

We vinden goede recreatieve routes belangrijk. Daarom willen we het knelpunt ‘de particuliere brug bij Zwaagdijk 11 te Zwaagdijk-Oost’ wegnemen. Daar vragen we nu geld voor. Wegnemen van dit lokale knelpunt verbetert de regionale route naar Enkhuizen.
In 2018 willen we nog een knelpunt in het recreatieve routenetwerk oplossen. Afhankelijk van de hoeveelheid geld die we dan hebben en in overleg met het recreatieschap kiezen we dit knelpunt.

Ruimtelijke ontwikkeling

We werken aan een nieuwe werkwijze. Wij ontwikkelen en voeren in bebouwde en onbebouwde gebieden plannen uit. Dit doen we samen met inwoners en ondernemers. Daarmee:

  • ondersteunen we inwoners- en ondernemersinitiatieven;
  • starten we samen met inwoners en ondernemers duurzame woonlocaties, gebiedsontwikkelingen en herontwikkelingen;
  • zorgen we voor een beter en doeltreffender gebruik van onze gebouwen;
  • handelen we door de nieuwe werkwijze 25% meer aanvragen en schetsplannen af;
  • zorgen we voor duurzaam waterbeheer, recreatie en veiligheid in al onze plannen;
  • zorgen we voor minder regels;
  • en doen we vaker een beroep op de Raad voor het maken van lokale keuzes.

Bij het maken en uitvoeren van de bouwplannen bekijken we het hele gebied om te zorgen voor een goede samenhang tussen de verschillende onderdelen van deze plannen. We betrekken inwoners daarbij en ondersteunen burgerinitiatieven. Om de nieuwe werkwijze in te kunnen voeren is er geld nodig.

Meerjarenonderhoudsplan gebouwen

We hebben het onderhoudsplan voor de gemeentelijke gebouwen bijgewerkt. Hieruit blijkt dat er aanvullend geld nodig is om het nodige onderhoud te kunnen uitvoeren.